Harlösa IF

Referat: AIF Barrikaden - Harlösa IF

Startelvan: Linus - Rasmus, Gustav, Henke H, Johan M - Micke, Martin N, Henke Ni - Jimmy, Joel, Mats

Avbytare var Christian som kom in som vänsteranfallare efter en halvtimme och spelade där tills han blev utbytt 6 min före slut, Martin S som spelade sista 17 som central mittfältare, Frmas som spelade sista kvarten som högeranfallare, Rabih som spelade sista 6 som vänsteranfallare och David som inte spelade alls.

Så kom då äntligen den så hett eftertraktade segern även om det till att börja medså ut att bli ännu en förlust.

Som nästan varje match under våren blåste det mycket kraftigt i planens längdriktning och Harlösa fick vinden i ryggen i 1:a halvlek.

Vi började ganska bra första 10, bl.a. kom Jimmy fram på kanten och skaffade oss hörnor flera gånger. En av dem resulterade efter lite sparkar hit och dit vid ett par tillfällen i jättefina skottlägen för oss som dock sumpades. Våra motståndare som överlag var mycket unga gav till en början också ett lite valpigt intryck och hade dessutom en målvakt som var ännu kortare än Linus och som dessutom gjorde ett par tveksamma insatser i början (men som efterhand med flera jätteräddningar växte ut till en av planens bästa spelare) och det var kanske det som
gjorde att vi omedvetet föll in i det så vanliga mönstret i sådana situationer; att vi omedvetet började gå ner i intensitet i tron att allt skulle lösa sig av sig själv.

Harlösa tog nämligen över efter c:a 10 min - till att börja med mest beroende på att vi var dåliga men efterhand som de kom in i matchen, och fr.a. efter målen som givetvis gav dem både lugn och självförtroende, började de också under en period att visa upp ett väldigt fint passningsspel och kom också till flera farliga avslut. Inom loppet av 5 min skapade man 4 klara målchanser. De första 2 missades men i 22:a min var det dags för ett ledningsmål för våra motståndare. Det var en retur efter en hörna som resulterade. Två min senare klämde Henke H och Johan till en av deras spelare från var sitt håll någon meter innanför straffområdet på ett sätt som resulterade i en klar men onödig straff. Straffen slogs säkert i mål och med den kraftiga vinden i ryggen man hade skulle det väldigt mycket oskicklighet till för att missa en straff.

Direkt efter 0-2-målet hade vi 2 hörnor som båda resulterade i farligheter när ingen tycktes riktigt veta var bollen befann sig förutom att den var väldigt nära mållinjen. Vi fick dock inte in bollen och när Harlösa sedan dessutom strax efter - i den 29:e min- skaffade sig ett friläge var vi nog många som var beredda att gå hem i förtvivlan eftersom vi såg det 0-3-mål framför oss som definitivt borde blivit följden av läget. Det kändes även sedan avslutet gjorts som att ridån definitivt skulle gå ner för oss men bollen tuschade hårfint Linus innan den hade den goda smaken att mycket turligt för oss rulla några centimeter utanför stolpen, 0-3 där hade vi nog fått svårt att vända med allt ackumulerat dåligt självförtroende vi dragit på oss under de senaste matcherna.

I den 31:a min blir Henke H skadad i en närkamp och får hjälpas av banan med vad som visar sig vara en avsliten hälsena med åtföljande operation och 6-8 månaders konvalecens - så fruktansvärt trist. Det kändes också från läktarhåll som ännu ett dåligt omen. När vi strax därefter på nytt hade en dubbelhörna där bollen vid båda hörnorna studsade lite hit och dit en god stund i straffområdet utan att vi kunde få in den byggdes pessimismen på men i den 44:e min var det så äntligen för första gången under säsongen vår tur att få ett psykologiskt mål när vi kom i en 2 mot 1-situation och Jimmy slog ett inlägg till Christian som slog in bollen från nära håll. Med den kraftiga medvinden i ryggen kändes nu ändå en vändning av matchen inom räckhåll även om man just vid ställningen 1-2 hade fullt sjå att mota bort vissa negativa tankar ur huvudet......

Första halvlek var som helhet relativt jämn, möjligen med ett litet övertag för oss men matchen kunde å andra sidan varit mer eller mindre avgjord i deras favör redan efter en halvtimme.

Andra halvlek var däremot allt annat än jämn. Trots mycket stort bollinnehav och överlägset mest spel på Harlösas planhalva redan från början dröjde det dock en kvart innan vi började skapa täta chanser. Ett minst sagt tvivelaktigt offsidemål när Jimmy mötte en boll från Johan på volley var det närmsta vi kom en kvittering under denna period.

Men sedan! Om inte detta referat ska bli alltför långt och tjatigt så går det inte att räkna upp alla våra heta målchanser, alla avslut och alla hörnor utan bara konstatera att vi hade en i princip konstant press hela den sista halvtimmen (ja hela 2:a halvlek). Den här gången lyckades vi också, sedan vi bränt flera chanser och deras målvakt gjort flera bra ingripanden, bryta den 1-2-förbannelse vi dragits med under seriens gång hittills. I den 71:a min var det vår tur att få en straff, en än onödigare men lika klar som den de fick i 1:a halvlek - en boll från Johan tar på en reflexartat (?) utsträckt hand. Straffen slår Henke Ni säkert i mål.

Efter kvitteringen blev trycket mot deras mål än intensivare och bl.a. slog Martin S strax efter han kommit in en mycket bra frispark nere vid stolproten som målvakten på något mirakulöst sätt hann ner på. Mitt i vår press kunde
det ändå blivit vad som väl då lätt blivit ett avgörande baklängesmål när de missade ett jätteläge i den 81:a min.

Sedan vi först missat det allra bästa läget på hela matchen i den 85:e min kom ledningsmålet. På hörnan som följde på den missade chansen slog Jimmy en snabb hörna snett inåt/bakåt till Henke Ni som måttade in en boll mot bortre stolpen där Johan M nickade in bollen. Matchen kändes därmed rätt avgjord men med tanke på alla mycket sena baklängesmål tidigare under säsongen kändes ändå en viss oro. Den försvann dock definitivt när Rabih jobbade fram en boll till Jimmy som slog in 4-2. Ett mål som kändes som en synnerligen motiverad belöning för en helt fantastisk insats. Han oroade motståndarförsvaret ordentligt i princip varje gång han hade bollen (och ibland annars också naturligtvis).

Vi brukar vara väldigt dåliga på att utnyttja medvinden, speciellt när den är så kraftig som nu men den här gången gjorde vi det bra och hade bara ett fåtal bollar som rann iväg över kortlinjen.

Som helhet en synnerligen rättvis seger även om det dröjde tills mindre än 20 min återstod innan vändningen kom och de alltså vid ett par tillfällen var ytterst nära att förstöra tillställningen för oss.

Statistik: Hörnor: 13-3 Skott på mål: 17-5 Skott utanför: 6-3